Vízoldali bekötése bojler bekötése víz

Néhány jótanács bojler bekötés előtt:

Villanybojler bekötésénél a földelés bekötése kötelező. 30 literes bojler mérettől felfelé konnektorba történő bekötés nem engedélyezett.

Mindig külön villany vezetékre és biztosítékra (kapcsolóra) kell kötni a fázis és nulla megszakításával.

Bojler bekötés

Bojler biztonsági szelepének a víz melegítés során csöpögnie kell. Ugyanis a víz térfogata megnő és a 6 bar feletti nyomás így távozik. Ez a vízveszteség elkerülhető tágulási tartály beépítésével, sőt van olyan gázbojler ami elé a vízoldali tágulási tartály beépítése kötelező. Gázbojler szerelés vagy akár egy egyszerűnek tűnő gázbojler csere alkalmával is rengeteg új szabálynak kell megfelelni.

Vízoldali bekötése bojler bekötése víz

Minden bojlernek, legyen az gázbojler vagy villanybojler, van maximális nyomása, mint ahogy a falba lévő víz vezetékeknek is. A vízmelegítés zárt térben zajlik, folyamatosan növekszik a nyomás ( a víz térfogat növekedése miatt) . Hogy ez ne tudjon visszafelé a hideg víz hálózatba visszafolyni, be van építve egy visszacsapó szelep. A biztonsági szelep ennek a plusz nyomásnak egy adott értéken felüli kieresztésére szolgál.

Melegítés alkalmával kell csak csöpögnie a biztonsági szelepnek, folyamatos csöpögés esetén cserélni kell.

Abban az esetben, ha a bojler dugvillás csatlakozással rendelkezik, kötelező a fi-relé beépítése és használata. Ebben az esetben is igaz hogy önálló külön áramkörrel rendelkezzen a bojlerhez kiépített vezeték. Tehát megszakítás nélküli vezeték szakaszra van szükség, ami minimum 1,5 mm2 átmérővel rendelkezik.

https://csaladihaz-epites.hu/haztervezo-online/

A cikk netes források illetve személyes beszélgetések alapján íródott, hogy segítsen megoldani a problémádat. A te esetedben mindenképp kérd ki szakember véleményét (pl. könyvelő), az esetleges hibák miatt nem vállalom a felelősséget, mert nem ismerem az eseted.